kolmapäev, 23. august 2023

Páros

Ärkasin seitsme paiku mootori käivitamise peale ja kolm tundi hiljem lasti ankur kolinaga merepõhja Párose saare lähedal, kuhu jääme paigale ca 24 tunniks.

Liivateelõhnaline Páros on Küklaadide suuruselt kolmas saar. Juulis ja augustis tugevate tuulte meelevallas olev saar muutub selleks ajaks purjelaudurite paradiisiks.

Minu õnneks on ka täna tuul. Täiesti inimlik on Kreeka muusika saatel lainete loksudes „Minu Kreeka“ raamatut lugeda. Triiv on nii suur, et veespordi harrastajaid turvavatel meeskonnaliikmetel on käed-jalad tööd täis.


Õhtusöögile lähme trendikasse kaluriküla-kuurorti Náousa’sse. See on saare suuruselt teine linn ning suurepärane koht, kus kaldapiirkonnas patseerivate vaprate ja ilusate paraadi jälgida. Värvikas sadamas on ainulaadne lainemurdja, mis asub poolenisti üleujutatud ja pikkamööda rannavetesse vajuvates lossivaremetes.


Õpime vigadest ja seekord läksime maismaale peale siestat. Kliima on inimlikum, ainult et rahvast on rohkem, aga see-eest on poed lahti. Järjekordne nunnu valgete majade ja siniste detailidega linnake, kus on tõeline puhkuse meeleolu. Erksavärviliste kalapaatidega ääristatud kalasadam on restorane täis topitud. Ei saa aru, kus üks lõppeb ja teine algab. Seda meeleolu, mis siin sadamapiirkonnas valitseb, on keeruline kirjeldada. Selleks tuleb ise kohal olla.




Ei tea, kas see on kaptenil nii ajastatud, aga 23. august on kõige õigem päev aastas Párose külastamiseks. Nimelt koguneb sadakond tõrvikutega valgustatud mootorpaati meenutama 1536. aasta lahingut saareelanike ja mereröövel Barbarossa vahel. Pidu lõppeb muusika ja tantsuga.

Sattusime õhtusöögilt paadiga oma laevale tagasi sõitma just siis, kui tõrvikutega paadid sõitsid tulede ja vilede saatel sadamasse. Ei puudunud ka ilutulestik. Jätsime peomeeleolus vana-sadama piirkonna tähistama ja läksime tähti ja ilutulestikku oma alusele nautima.

Ainuüksi õhtuse kliima pärast tasub Kreekasse tulla. Etteruttavalt olgu öeldud, et ma ei pannud reisi jooksul kordagi ühtegi pikkade varrukaga asja selga. Kõik pusad ja kampsunid võib rahulikult koju unustada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar