pühapäev, 27. august 2023

Korintose kanal. Náfpaktos.

Varahommikul jätsime suurlinna tuled seljataha ja liikusime edasi. Ja nii need päevad lähevad mööda Vahemerd sõites.


Täna tuleb üks suur sõidupäev. Päeva tipphetk oli kohe hommikul, kui läbisime kuulsa Korintose kanali ning jõudsime nii Egeuse merest Joonia merre.

Meil oli kindel kellaaeg broneeritud, millal pidime kanalisse sisenema. Enne veel toodi üks pagunitega kapten laeva juurde. Täpselt aru ei saanud, mis roll tal oli, aga ju ta siis assisteeris meie kaptenit. Kui kanalist läbi saime, siis tuli lootsilaev ja viis teise kapteni ära.

15 aastat tagasi vaatasin ülevalt sillalt alla ja nüüd alt üles. Mõlemal korral oli mega äge emotsioon. On ikka võimsaid asju loodud siia ilma ja kui veel mõelda, et kanalit ehitati vahedega kokku 2500 aastat, siis tundub kõik veel rohkem ülivõrdes.


Kanal kaevati läbi kitsa maakitsuse Korintoses. Seega eraldab see Peloponnesose poolsaart Kreeka ülejäänud mandriosast. Tänapäeva suured laevad ja tankerid siit enam läbi ei mahu ning kanalil majanduslik väärtus puudub. Küll aga kasutatakse seda aktiivselt lõbusõitudeks. Kui siinkandis olla, siis kindlasti soovitan.


Kanal on 6,4 kilomeetrit pikk, 80 meetrit sügav ja kõigest 21,4 meetrit lai. Üle kanali läheb mitu silda. Kusjuures mõlemas otsas on teadaolevalt maailma ainsad sukelduvad sillad, mis lastakse laevade läbisõidu ajaks veel alla. Päris põnev vaatepilt.

Korintose lahe keskel peatume lõunasöögiks, millele järgneb kiire ujumine ja siis kihutame edasi. Õhtusöögi ajaks jääme Náfpaktose linna juurde ankrusse. See vaade merelt on taas üks imeline miljonivaade – värviliste katustega majad ja keskaegne loss kõrgel mäe otsas.


Peale järjekordset suurt ja maitsvat söömingut viidi soovijad mandrile samme tegema. Ainuüksi sissesõit sadamasse läbi keskaegsete hästi säilinud varemete on äge. Náfpaktose sadamapiirkond on puupüsti täis söögikohti, mis on omakorda tulvil õhtustavaid ja rõõmsaid inimesi.

Väljas söömine on kreeklaste üks peamisi ajaveetmise vorme. Kreeklane tuleb tavaliselt õhtusöögile siis, kui meie lõpetame. No nii üheksa paiku.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar