laupäev, 26. august 2023

Ateena

Eile õhtul natuke enne südaööd jõudsime sadamasse. Selle kinnituseks oli tuttav ankru kolin. Minu suureks rõõmuks selgus hommikul, et Kreeka pealinn Ateena võtab meid vastu pilves ilmaga. Kardetud kuumarabandust vähemalt esialgu ei paista.

Varasemad ärkajad olid isegi vihmapiisad ära näinud. See on küll midagi ennekuulmatut, sest väidetavalt juunist septembri lõpuni Kreekas ei saja.

15 aasta tagusest külaskäigust on midagi meeles, aga kordamine ei tee paha. Ateena on rajatud Akropolise mäele, mis on ikoonilise Parthenoni templi kodu. Akropol peab Ateenas igast paigast näha olema – ka praegusel ajal. Vastu on võetud seadus, et ükski hoone ei tohi seda mäetipul kõrguvat püha paika varjutada.

Alustasime Akropoli muuseumist, kust sain muuhulgas teada, et juba 40 aastat on kreeklased brittidega läbirääkimisi pidanud, et nad sõjasaagiks kaasa võetud templite kaunistused tagastaksid, aga siiani tulemusteta. Britid on tulnud nii palju vastu, et on teinud neist koopiad, mis on siin oma õigetele kohtadele asetatud. Värvivahe on suur ja kohe on aru saada, et mis on originaal ja mis mitte.

Edasi liigumegi Akropolile, kus asuvad mitmed kuulsad ja ajaloolised ehitised, sealhulgas Parthenon, Erechtheioni tempel ja Ateena Nike tempel. Lisaks avanevad siit ülevalt ka imelised vaated kogu linnale. Akropol on UNESCO maailmapärandi nimekirjas ning on kahtlemata üks Kreeka kõige külastatumaid turismiobjekte, aga sellist rahvamassi ei osanud oodata. Kui võimalik, siis soovitan minna kohe avamise ajaks või õhtul enne sulgemist.



Peale lõunasööki tuli päike välja ning kahekilomeetrine jalutuskäik laeva oli paras väljakutse. Paar tundi hingetõmbe pausi ja kaasaelamist Eesti kümnevõistlejatele Budapestis, viidi uuesti kesklinna. Sedakorda jagunesime sektsioonidesse ja jalutasime omapäi ringi.

Plaka linnaosa on Ateena vanalinn, mis asub Akropoli jalamil ja on tuntud oma labürindilaadsete kitsaste tänavate, ajalooliste hoonete ning värvikirevate kohvikute ja restoranide poolest. Plakas jalutades saab nautida arhitektuuri ning kultuuri. Plaka on tuntud ka oma kaupluste ja suveniiripoodide poolest.

Ateena on miljonilinn, kus vana ja uus segunevad igal sammul. Joonia, dooria ja korintose sambaid kohtab igal nurgal. Siin eksisteerivad kõrvuti antiikaja saladused ja kaasaegne atmosfäär.

Ateenale on iseloomulik tsikaadide lõputu sirin, mida on eriti palju kuulda Akropoli jalamil laiuvas oliivipuusalus. Õhtusöögi taustaks ongi meil seesama sirin ja imeline vaade.



Kui see nüüd ei ole miljonivaade, siis ma ei tea, mis on.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar