pühapäev, 23. juuli 2023

Naantali

Kui eile sõime õhtuks muuhulgas ka Makkara’t ehk sardellilaadset toodet, mida poes olevat olnud lausa 10+ sorti, siis täna hommikuks tegime Karjala pirukat. Kohustuslik Soome klassika.


Peale hommikusööki asjad kokku ja paadiga tagasi tsivilisatsiooni. Enne veel kui suuna pealinna poole võtsime, põikame sisse Naantalisse, mille lugu ulatub tagasi keskaega, kui Püha Birgitta ordu rajas siia kloostri, millest on tänaseks säilinud ainult kirik.

Kõik reisikirjad väidavad nagu ühest suust, et Naantalis paistab alati päike ning jutustatakse lugu sellest, kuidas päikesest sai Naantali sümbol. Nimelt korjati 18. sajandil linna saabuvatelt kaupmeestelt tollimaksu päikesetõusust loojanguni. Mille peale hakkasid nutikad ärimehed oma kraamiga öösiti saabuma. Sellele vastukaaluks paigaldas linnarahvas igale väravale päikese. Sestsaadik ollagi igal majal ja väraval kas puidust või messingist päikesekujutis.


Julgen väita, et see viimane lause on liialdus, sest mina küll igalt majalt päikest ei leidnud. Neid oli, aga oluliselt vähem, kui juttude põhjal eeldada võis.

Rannapromenaadil jalutamine on lausa kohustuslik – ühel pool imeliste merevaadetega restoranid, teisel pool tihedalt alustega asustatud jahisadam. Otsustatud, et järgmine kord tuleb siia merd mööda saabuda. Naantali rahulik suveidüll sobib uuesti külastamiseks küll.


Kell on üksteist läbi. Pastelsetes toonides majade ja jahisadama kohal tiirutavad kajakad ning esimesed kohviku- ja poepidajad sätivad kiirustamata toole terrassile ja avavad aknaluuke. Mõtlesin, mis ma mõtlesin, aga välja mõtlesin. See unelev ja piltpostkaardilikult ilus mereäärne kuurortlinn oma puitarhitektuuriga meenutab Haapsalut. Ka kuursaal on neil siin olemas.

Kuna kõht veel Karjala pirukat täis, siis otsustasime Helsingisse sõita ja seal enne laevale minekut ühe korraliku lõuna teha. Õnneks Vietnami restoran ei pea pühapäevast lugu ja kostitas maitsva toiduga. Ja kui juba Helsingis olla, siis on kohustuslik Kappelis üks tükk kooki ära süüa. Mõeldud, tehtud.

Kui koduvabariigis ja nii mõneski teises Soome otsas on terve nädalavahetuse sadanud, siis meile näitas suvi küll oma parimat külge. Omal nahal katsetatud, et Naantali kandis paistab alati päike.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar