laupäev, 13. aprill 2024

Mallorca

Paar päeva tagasi avastasin, et olen suutnud osta lennukipiletid nii, et kahe lennu vahe on 35 minutit. Tahaks selles kedagi teist süüdistada, aga pole võimalik, sest kogu reisikorraldus oli minu teha. Ise räägin kõigile, et alla tunni ei tohi mitte mingil juhul lendude vahe olla. See siin läheb rubriiki, et käituge minu sõnade mitte tegude järgi.

Ei julge ära sõnuda, aga keegi kuskil on minu poolt, sest mingil seletamatul põhjusel läks lend Tallinnast varem välja ja jõudis Stockholmi lausa 20 minutit enne graafikujärgset aega. Ning täpselt 40 minutit hiljem astusin järgmise lennuki uksest sisse.

Väga palju kiiremini Tallinnast Mallorcale vist ei saagi. Välja arvatud otselend, mida hetkel ei olnud kuskilt võtta. Isegi kohvrid jõudsid kohale. Kõik käis nii kiiresti, et polegi veel päriselt kohale jõudnud, et suvine kevadpuhkus on alanud.


Kui nüüd lõpuni aus olla, siis tegelikult võttis kohale jõudmine rohkem kui neli aastat. Mallorca oli plaanis juba 2020. aasta märtsis, kuid üks päev enne äralendu pandi kõik lukku ja algas ülemaailmne kodusistumine.

Mallorca kuulub Baleaari saarte hulka ning asub Vahemere lääneosas, Hispaania idaranniku vastas. Saar kuulub küll Hispaania Kuningriigi koosseisu, aga on autonoomne nagu ka teised Baleaari saared. Kohalik baleaari keel on katalaani keele haru.

Mallorca on inimeste poolt asustatud juba 9000 aastat. Läbi aegade on saart valitsenud erinevad võimud, millest igaüks on jätnud siia killukese endast. Samuti on saart laastanud nende võimude vaenlased. Sopiline rannikuäär ja ligipääsmatud mäed muutsid saare aastateks piraatide kodusadamaks. Lisaks piraatidele on Mallorcalt pelgupaika otsinud mitmed kuulsad kunstnikud. Näiteks aastakümneid elas ning lõi oma parimad teosed siin sürrealist Joan Miró.

Saare nimi tuleb sõnast major, mis tähendab suur. Nii ongi. Mallorca on Hispaania suurim saar. Mallorca on pindalalt kolmandiku võrra suurem kui Saaremaa. Vajadusel saab ühe päevaga saarele ringi peale teha. Aga miks peaks? Meil on õnneks viis päeva saarega tutvumiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar