esmaspäev, 29. aprill 2024

Termide pealinn

Hommikul suundusime turule, kuhu laupäeval mõjuval põhjusel ei jõudnud. Budapesti Keskturg on linna üks elavamaid kohti. Asudes ajaloolises hoones, mis ehitati 19. sajandi lõpus, on see Kesk-Euroopa suurim kaetud turg, mis meelitab nii kohalikke kui ka turiste rikkaliku kaubavaliku ja autentse atmosfääriga.

Kui värsked puu- ja köögiviljad, traditsioonilised Ungari delikatessid ning peenem käsitöö olid üle vaadatud, siis sõitsime bussiga mingis suunas, et täita üks ammune unistus.

Nimelt on Budapest, mida tihti nimetatakse ka termide pealinnaks, kuulus oma lõõgastavate termide poolest. Erinevatel andmetel on linnas 118 kuni 123 looduslikku kuumaveeallikat, mida asusid esimesena kasutama vanad roomlased juba 2000+ aastat tagasi, kuid tõeline tervisevete kultuur puhkes õitsele Türgi okupatsiooni ajal 16. sajandil. Iga päev toodavad sadakond kuumaveeallikat 70 miljonit liitrit kuni 78 °C loodusliku vett.

Sellesse mõnusalt kuuma vette tahavad sukelduda kõik Ungari pealinna külalised. Kuumaveeallikate tervendavaid mõjusid saab tänapäeval nautida luksuslikes ajaloolistes termides. Széchenyi ravitermid on vaieldamatult kuulsaimad neist. Asudes suursuguses neobarokkses hoones, pakub Széchenyi oma külastajatele unikaalset kombinatsiooni ajaloolisest arhitektuurist ja teraapilistest veemõnudest.


Veetemperatuurid jäävad valdavalt 21 ja 40 kraadi vahele ning oma võlvide, sammaste ja laemaalingutega meenutab hoone pigem romantilist lossi kui klassikalist spaad. Uskuge mind, see on ideaalne koht lõõgastumiseks. Kui rahu ja vaikust tahad, siis mine trepist üles katuseterrassile.

Termidega samas pargis asub ka muud ägedat arhitektuuri, näiteks muusikamaja.


Järgmine peatus Restoran 26°, mille atmosfäär on kohustuslik vaatamisväärsus, aga teeninduse kvaliteet jätab soovida. Kindlasti soovitan sisse astuda ja selles rohelises linnadžunglis üks värskendav jook teha, kuid sööma võib vabalt mujale minna. Toidud on tegelikult maitsvad, aga kogused pigem väiksed. Ühesõnaga hinna ja kvaliteedi suhe on paigast ära.


Õhtusöögiks piirdusin jäätisega. Ammu teada fakt, et söön silmadega. Kui Tripadvisor mulle paar kuud tagasi Budapesti roosikujulist jäätist reklaamis, siis olin sekundiga müüdud. Vanilje + lavendel = ideaalne värvide kombo. Kas pole? Vanilje, sest see mu lemmikjäätis ja lavendel, sest see on lilla. Huvitav, palju on veel maailmas inimesi, kes värvi järgi sööki valivad 🙈


Suureks üllatuseks selgus, et lavendlijäätis võib hästi maitseda. Sellist maitsvat ja kaunist jäätisekunsti pakub Gelarto Rosa.

Imelise punkti toredale päevale pani päikeseloojang ilusa „sinise“ Doonau ääres.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar