pühapäev, 5. november 2023

Safari

Kui keegi arvab, et puhkamine on lust ja lillepidu, siis ta eksib rängalt. Äratus on safaripäevadel kell kuus, et jõuaks koos päikesetõusuga loomi vaatama. Hommikukohv ja küpsised on teele kaasa pakitud.

Alustuseks imetlesin elevandikarjasid ning seejärel vaatasin tõtt pühvlitega. Pühvlid pidi loomadest tapma Keenias kõige rohkem inimesi. Minu rahustuseks lisati, et kui autos istud, siis ei juhtu midagi. Igal juhul päris kurjade nägudega põrnitseti meid.


Ei saa öelda, et ka ninasarvikute juures ennast kõige kindlamalt tundsin. Need siin on valged ninasarvikud, kes elavad tasandikel. On ka mustad ninasarvikud, kellele meeldib põõsastesse peituda. Eks näis, kas õnnestub nendega kohtuda.


Vähemalt gepardihärral oli rikkalikust õhtusöögist veel kõht täis ja põõnas pead tõstmata samal lagendikul, kuhu ta meist eile maha jäi.

Emaelevantide mälu on fenomenaalne. Nad mäletavad 50 aasta tagust aega. Emaste elevantide mäletamine muutub üha tähtsamaks, sest kliimamuutusest tingitud põuad sagenevad. Vanemate emaelevantide juhitud karjad suunduvad põuapiirkondadest väljapoole juua ja süüa otsima. Nendesse paikadesse, mida nad varasemate põuaperioodide ajal on kasutanud.


Veel fakte elevantide kohta. Viieteistaastased isased visatakse karjast välja, sest nad peavad hakkama oma elu elama. Elevandil on elu jooksul kuus paari kihvasid. Kui need otsa saavad, siis liiguvad kuskile, kus on pehmet rohtu ja söövad seal oma viimase söögi ja ongi kõik. Elevandid armastavad üle kõige süüa. 18 tundi ööpäevast tegelevad nad söömisega.


Kolme tunniga on kõht tühjaks läinud ja pöördusime tagasi villasse. Kuigi päikese käes oli kohati mõnusalt soe, siis on külmatunne endiselt sees ja nii otsustasin peale hommikusööki miljonivaatega vanni mõnulema minna.


Keskpäeval muutus ilm kardinaalselt ning päikesepaiste asendus paduvihmaga, mille lõppu ei paistnud kuskilt. Seega jäi õhtune safari ära. Otsustasime hoopis oma villa kinosaalis vaadata 1985. aasta filmi „Out of Africa“, kust leidsime toredat äratundmisrõõmu. Ainuõige koht selle filmi vaatamiseks on just Keenias ja just safaril.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar