teisipäev, 7. november 2023

Safari vol2

Varahommikuse loomavaatluse käigus sain muuhulgas teada, et sebral on sündides sama pikad jalad kui tema emal. Põhjus lihtne, et lõvi ei saaks aru, kes väiksem ja nõrgem on.



Lisaks tavalistele sebradele nägime ka haruldast kõrbesebra, kes on arvatud väljasuremisohus liikide hulka. Praeguseks elab looduses ainult paar tuhat isendit. Kõrbesebra erineb tavalisest sebrast selle poolest, et tal pole kõhu all triipe ning tal on Miki hiire kõrvad.


Diskuteerisime ka selle üle, miks sebrad on triibulised. Selle koha on safarigiidil kaks versiooni. Esiteks on see omamoodi jahutussüsteem, kus must tõmbab päikest ligi ja valge samal ajal peegeldab tagasi. Teise versiooni kohaselt kaitsevad triibud lõvi eest. Kui lõvi jahib sebrasid ja jõuab nii lähedale, et valib saaklooma välja, siis hakkavad kõik sebrad korraga jooksma ning lõvil läheb silmade eest kirjuks ja ta kaotab sihtmärgi. Tundub loogiline, mul juhtus neid pikemalt vaadates sama lugu 🙈

Õnnestus näha ka musta ninasarviku ema koos pojaga. See on haruldane vaatepilt, sest nad ei armasta seltskonda. Tavaliselt peidavad end põõsastesse või põgenevad kohe, kui võõras läheneb. Vaatasime pikalt üksteisele silma. Väike ninasarvik oli eriti uudishimulik, tuli järjest lähemal. Ema jälgis igat tema sammu. Natuke hirmus oli ka. Olime igahetk valmis põgenema.


Hommikusöögile järgnes jalutuskäik Sirai House’i valdustes. Mina ei teadnud näiteks, et avokaadod hakkavad valmima alles siis, kui on puu otsast ära võetud. Ja selleks kulub vähemalt nädal.


Üllatus seegi, et Keenia on maailma suurim rooside eksportija. See selgitab, miks on kõik kohad roosikuhjasid täis. Igas WC-s on 15 roosiga vaas, vannitoas 70 roosiga vaas, võite vaid ette kujutada, mis elutubades toimub. Neid ma ei suutnudki kokku lugeda.

Seejärel lõõgastav paus terrassil ja basseinis mõnuledes. Imelised vaated on vaid boonuseks.


Õhtuseks safariks on saavutatud staadium, kus elevandid, sebrad, ninasarvikud ja antiloobid ei paku enam pinget. Neist sõidetakse lihtsalt mööda. Väljaarvatud juhul kui on mõni mega hea valguse või poosiga hetk, siis toimub kiire fotojaht. Ainult üks siht on silme ees. Otsime leopardi, aga keda pole, seda pole. Uudisekünnise ületab ka kaelkirjak, kes auto eest nõtkel sammul teed ületada otsustab. Polnudki teist sel reisil nii lähedalt veel näinud.


Edasi lubatakse erandkorras autost välja. Natuke hirmutav on ka, sest täpselt seal, kus välja astusin, avastasime leopardi jäljed. Mitte väga kaugel on pühvlikari. Näha on ka elevante.

Sammusime üles Pride Rock’i nimelisele kaljunukile, kus on filmitud Disney tänaseks klassikaks saanud „Lõvikuninga“ need kaadrid, kus näidatakse savanni rahvale tulevast kuningat Simbat. Ka nendeks võimsateks savanni looduskaadriteks said filmitegijad inspiratsiooni just siit Boranast. Mega äge. Pilves ilma tõttu päikeseloojangut ei näinud, aga väidetavalt olla see imeline. Eriti maagiline pidi siin olema täiskuuööl.

Puhkuse ajakava on olnud tihe. Nagu eelmistelgi päevadel õnnestus tänagi safarilt otse õhtusöögilauda istuda. Isegi riideid pole aega vahetada. Riietega on siin üldse hästi läinud. Lühikesed püksid ja suvekleidid oleksin võinud rahulikult teise kohvrisse jätta. Tänu kõrgmäestikus elamisele on ilm pigem jaheda võitu ja väga muutlik. Sellise keskmise Eesti suve mõõdu annab välja.

Mis omakorda tähendab, et ka tubades on külm. Uskumatu, et oleme ekvaatoril ja külmetame. Tubades on ainus küttekeha kamin, mida köetakse praktiliselt 24/7. Tegelikult mina isiklikult eelistan jahedas magamist ja täitsa mõnus on end enne kamina ees soojendada. Lisaks ootab teki all kuumaveekott, mida on mõnus kaissu võtta.

Õnneks sääskedele selline kliima ei meeldi ja neid siin pole. Siit ka põhjus, miks vastupidiselt madalamal asuvatele safaripiirkondadele ei ole vaja Boranas malaariatablette tarbida.

Kes soovib privaatset safarikogemust, siis Borana on just sulle. Enamiku ajast sõitsime ringi üksinda nagu polekski maailma teisi inimesi. Kaaslasteks vaid metsloomad ja looduse ilu. Tõe huvides olgu öeldud, et esimesel õhtul lõvide ja gepardiga kohtudes tuli meil paari autoga sõbralikult maid jagada, aga see oli ka kõik.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar