teisipäev, 2. mai 2023

Franciacorta vol3

On viimane aeg tutvuda Franciacorta looga. Milano ja Verona vahel asuv Franciacorta on üks Itaalia tuntumaid veinipiirkondi. Läbi Franciacorta kulgeb kuulus veinitee (Strada del Vino Franciacorta) oma oliivisalude ja viinamarjaistandustega, mille vahele on pikitud ka mõned küpressialleed.

Nende päevade jooksul on nii mõnedki korrad õnnestunud läbida lõike sellest muinasjutulisest teest. Koguaeg tahaks pilti teha, sest iga järgmise kurvi taga on jälle ilus. Mingi hetk sain aru, et nii jätkates ei jõua ma kunagi kohale.

Kui normaalsed inimesed magavad, siis hiilivad kolm unetut sõbrannat uduvihmasele jalutuskäigule. Varahommikune Franciacorta on mõnusalt rahulik ja värskendav. Ei pääsenud meiegi mägironimisest viinamarjade vahel. Ja lõpuks sain ka oma küpressid. Fotosessioon küpressidega on täiesti mõjuv põhjus hilinemiseks hommikusöögile, kas pole?

Järgmine peatus Ca’del Bosco veinimõis. See ei oleks ju täiuslik Franciacorta külastus, kui pole käinud veinikeldris tünnide vahel veinitegemist uudistamas. Degusteerisime ikka ka.


1960ndate lõpus ostis Annamaria Clementi Zanella väikese maja Franciacorta mäe nõlvakul, mida kohalikud teadsid „Ca’ del bosc” (maja puude sees) nime all. Maurizio Zanella oli üks esimesi, kes nägi Franciacortas suurt potentsiaali ning 1970ndatel muutis väikese maja uhkeks veinimõisaks, mis täna meenutab pigem kunstigaleriid.


1995. aastal sai Franciacorta piirkond kõrgeima D.O.C.G. staatuse, mis tähendab et Franciacorta nime omistatakse vaid traditsioonilisel šampanjameetodil valmistatud premium klassi vahuveinidele. Ca’ del Bosco omab piirkonnas 150 hektarit veiniaedu ning toodab aastas umbes miljon pudelit Franciacortat.

Aitäh L’Alberta Relais & Chateaux ja Franciacorta. Usun, et ega kaks ilma kolmandata jää 💖

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar