laupäev, 9. juuli 2022

Luksemburg & Saksamaa

Täna lõunaks jõudsime Luksemburgi Suurhertsogiriiki. Luksemburg on oma pika ajaloo jooksul olnud paljude riikide ja valitsuste võimu all, kuid alates 10. sajandist on ta olnud kui mitte iseseisev riik, siis vähemalt eraldiseisev poliitiline üksus. Võimalik, et see ka põhjus, miks neil on kolm riigikeelt: luksemburgi, saksa ja prantsuse. Luksemburgis on suur välismaalaste osakaal. Näiteks pealinnas Luxembourgis on välisriikide kodanikke lausa 70% elanikest.

Alustame oma ekskursiooni Saaremaa suuruse riigi pealinna keskväljakult Place d’Armes. Jalutasime läbi kauni vanalinna, mis kuulub oma kitsaste, käänuliste ja arhitektuuripärlitega ääristatud tänavate ning loomulikku kaljusesse keskkonda rajatud kindlusehitistega UNESCO maailmapärandi nimekirja. Majade arhitektuur on luksuslik ja paleelikus stiilis väljapeetud. Isegi vanadekodu asub uhket lossi meenutavas hoones, mis ei jää alla hertsogipaleele. Kesklinna ümbritseb sügav maaliline org, mille põhjas on ühes otsas kaunis park ja teises otsas elamurajoonid ning millest viivad üle majesteetlikud sillad.


Toitudel on Saksa suurus ja Prantsuse kvaliteet. Kõlab ideaalselt. Siinkohal peame uskuma giidi sõnu, sest nädalavahetusel on pealinna parimad restoranid kinni, kuna välismaalased on linnast koju ära sõitnud. Teine põhjus see, et laupäeval peab töötajatele 50% ja pühapäeval 100% rohkem palka maksma.

Luksemburg on peamiselt mägine metsaga kaetud maa, millel on Saksamaaga ühine Moseli jõe org, kus toodetavad valged veinid on populaarsed. Peale lõunasööki sõitsime Saksamaa suunas ja üsna pea muutuski maastik viinamarjapõldudega kaetud kupliteks.

Aega läks omajagu, aga viimaks jõudsime Moseli jõe äärde S.A. Prümi veinimõisa, mis on alates 1156. aastast perekond Prümi kätes. Tarkusetera, mis siit kaasa võtan, et veinikeldris peab õhk niiske olema, sest vastasel juhul läheb ca 1,5% veinist lihtsalt kaduma. Valgete veinidega on mul nagu on, aga teadjamad kiitsid siinseid Rieslinguid taevani. Osteti kaasagi, järelikult peab hea olema.


Peale degustatsiooni pakuti mõisaaias viinapuude taustal õhtusööki. Kohe näha, et oleme Saksamaale jõudnud, grillvorst toodi lauale ja ei mingit peenutsemist. Metsseavorst värske salatiga maitses ülihästi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar