teisipäev, 23. september 2025

Härnösand → Stockholm

Eile hommikul jätsime hüvasti Härnösandi imeliste vaadetega ja alustasime sõitu tagasi Stockholmi. Peatusime Gävles, sõime peaväljakul lõunat ja õhtuks olimegi pealinnas.

Õhtusöögiks tahtsime minna legendaarsesse Stockholms Gästabudi restorani, kuid järjekord lookles uksest välja. Ka ümbruskonna teised söögikohad olid täis. Lõpuks päästis meid restoran Prinsen, kus proovisin esimest korda kartulipelmeene – ja ausalt, see oli üks reisi suurimaid maitseüllatusi.


Tänane päev kulges rahulikult. Hommikul veidi puhkust hotellis, seejärel paar kiiret poekülastust ja jalutuskäik kuningalossi kvartalisse. Tahtsin näha, kas Gästabudi ukse tagant on järjekord kadunud. Ja üllatus-üllatus – järjekorda polnudki!

Stockholms Gästabud pakub ehtsat rootsipärast maitserännakut. Menüüst leiab muuhulgas ka heeringat, soolalõhet ja klassikalisi lihapalle. Tellisingi lihapallid – need, mida peab Rootsis proovima kas pohlamoosi või kartulipüreega. Lihtne ja lapsepõlvelõhnaline maitseelamus.


Ja siis veel minu igakordne kohustuslik fika. Astusime Vete-Katteni kohvikusse, mis on nagu väike ajamasin 1920. aastatesse. Kohvilõhn, klaasvitriinis säravad koogid ja saiakesed ning vaikne sumin tekitasid tunde, nagu aeg oleks peatunud. Tellisin printsessitordi ja – kuidas siis teisiti – veel ühe kaneelisaia.


See oli ideaalne lõpp meie Rootsi seiklusele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar