reede, 25. august 2023

Saroni lahe saared. Póros

Öö läbi sõitu tõi meid ca 100 miili lääne poole. Lõpuks ometi üks roheline saar ja mis seal salata, kuidagi kodusem tunne kohe. Ka türkiissinise mere jõudsin ära oodata. Ujumiseks ja snorgeldamiseks ideaalne koht.


See imeline saar Saroni lahe lõunaosas on Póros. Ateena lähedus muudab Saroni saarestiku populaarseks just kreeklaste endi hulgas.

Mitu kitse on pildil?


Póros kujutab endast tegelikult kahte omavahel teetammiga ühendatud saart. Meie oleme ankrus suurema ja põhjapoolsema mändidega kaetud Kalávria lähedal. Lõunapoolsemal väiksemal vulkaanilisel Sphaeria saarel asub Pórose linn, mis on kapteni sõnul kõige ilusam merelt vaadates. Lasime ennast enne õhtusööki sinna sõidutada.


Nüüd on ka selge, et kõik Kreeka saared ei ole sini-valged. Need värvid kuuluvad Küklaadidele. Kui eemalt vaadates paistab linn valge nagu mõni Küklaadide küla, siis niipea kui tuled lähemale ja kõnnid nendel tänavatel, siis mõistad, et see meenutab pigem mõnda vana Ateena naabruskonda.



Ronisime promenaadilt kitsaid tänavaid pidi üles ning jalutasime ringiga alla tagasi. Linn on valdavalt inimtühi. Veidi toimekam on mereäär, kus seisavad reas tavernid, restoranid, kohvikud ja baarid. Nagu juba öeldud, siis täna on siin igatahes meeldivalt rahulik.

Ühest tunnist jalutamiseks täitsa piisab. Õhtustasime oma laevas, kus meie kreeklasest peakokk on valmistanud järjekordse ülivõrdes söömaaja.

Võib öelda, et kreeklased söövad kõike. Aga ilma feta juustu, oliivide, oliiviõli ja sidrunita ei valmi ükski korralik roog. Värsket salatit süüakse Kreekas alati ja palju. Seda ei serveerita prae kõrvale, vaid süüakse toidukorra alustuseks. Maailmas tuntud Kreeka salat on meil kõige tihemini laual. Salatile järgneb rikkalik eelroogade valik, peale mida tuuakse lauale liha ja kala, ilma salatita ja enamasti grillitult või hautatult.

Omast kogemusest ütlen, et tegelikult on peale eelroogade valikut kõht liiga täis, aga kõik on nii maitsev, et lihtsalt on vaja edasi süüa. Ülesöömine on Kreekas garanteeritud.


Kreeklased on usinad rahvusliku kokakunsti kummardajad. Nad võivad seda lõputult kiita ja tegelikult ju põhjusega. Võibolla sellepärast nad ei kuulagi, kui palume ühe söögikorra ajal vähem erinevaid roogasid pakkuda. Inimvõimetel lihtsalt on piirid 🙈

Kreeka kööki iseloomustab lihtsus, värskus ja mitmekesisus, mis on uputatud oliiviõlisse ja sidrunisse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar